Aloe Vera – Co się kryje w aloesowych liściach?

Dzikie Kosmetyki, Rośliny kosmetyczne, Rośliny Lecznicze

Znajdujący się w liściach aloesu miąższ jest zdecydowanie najcenniejszym elementem tej niezwykłej rośliny. Składa się on w 96% procentach z wody. Jednak zawiera także ogromną ilość aktywnych biologicznie związków, które czynią go niezwykle wartościowym surowcem dla medycyny i kosmetyki. 

Miąższ z aloesu zawiera:

Z

Polisacharydy

Polisacharydy dobroczynnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Wykazują właściwości odtruwające i oczyszczające. Pośrednio pobudzają limfocyty do produkcji przeciwciał i usprawniają proces pochłaniania bakterii przez leukocyty.
Z

Tłuszcze (ok 2.9%)

Aloes zawiera pewne ilości wartościowych tłuszczy roślinnych, w tym m.in. kwasy tłuszczowe:

  • Kwas arachidowy (AA) – wspomaga procesy anaboliczne – zwiększa siłę mięśniową oraz przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, wspomaga również produkcję testosteronu.
  • Kwas kaprylowy – zwalcza wirusy, bakterie i grzyby (szczególnie Candida), wspomaga układ trawienny i florę bakteryjną jelit, poprawia samopoczucie i łagodzi ból głowy, zapobiega powstawaniu chorób.
  • Kwas linolowy (LA) – nie jest syntetyzowany przez organizm, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Pełni wiele istotnych funkcji. Wspomaga m.in. procesy odchudzania, pomaga przy walce z celulitem, neutralizuje wolne rodniki, dodaje energii i przyspiesza regenerację.
  • Kwas linolenowy – należy do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych, więc musi zostać dostarczony do organiuzmu z pożywienia. Odgrywa dużą rolę w tworzeniu innych kwasów w organizmie (np. DHA i EPA). Kwasy linolenowe zmniejszają stany zapalne w organizmie i mogą służyć w profilaktyce przewlekłych chorób (np. krążenia).
Z

Antraglikozydy

Antraglikozydy w liściach aloesu to m.in: aloina, emodyna, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloeemodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Substancje te mają działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Charakteryzują się także silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, grzybobójczymi i przeciwwirusowymi.

Z

Saponiny (ok. 3%)

Saponiny to zawarte w miąższu aloesu związki z grupy glikozydów, które charakteryzują się działaniem ściągającym, lekko odkażającym i myjącym.

Z

Aminokwasy endo- i egzogenne

Aloes jest bogatym źródłem białek występujących w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów, takich jak: alanina, cystyna, kwas glutaminowy, prolina, hydroksyprolina, seryna i tyrozyna. W roślinie tej znaleźć można aż 18 aminokwasów spośród 22 występujących w żywności.
Z

Enzymy roślinne

Aloes jest bogatym źródłem enzymów roślinnych (tak zwanych biostymulatorów). Występują w nim między innymi enzymy takie jak: peroksydaza, alliaza, katalaza, lipaza, celulaza i karboksypeptydaza. Karboksypeptydaza wspomaga pośrednio leczenie stanów zapalnych oraz łagodzenie objawów alergii.
Z

Kwasy organiczne

W wyciągach wodnych oraz świeżych liściach aloesu znajdują się kwasy organiczne, w tym: kwas bursztynowy, cynamonowy, salicylowy, cytrynowy, winowy, jabłkowy i oksy-cynamonowy.
Z

Enzymy roślinne

Aloes jest bogatym źródłem enzymów roślinnych (tak zwanych biostymulatorów). Występują w nim między innymi enzymy takie jak: peroksydaza, alliaza, katalaza, lipaza, celulaza i karboksypeptydaza. Karboksypeptydaza wspomaga pośrednio leczenie stanów zapalnych oraz łagodzenie objawów alergii.
Z

Witaminy

Aloes zawiera w składzie również całe bogactwo witamin, takich jak m.in.:

  • Witamina C – to silny antyoksydant. Zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego, dzięki czemu zapobiega i skraca czas występowania infekcji, zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. 
  • Witamina E – posiada silne właściwości antyoksydacyjne, ponadto hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała miażdżycy. Zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych i wykazuje także działanie przeciwnowotworowe.
  • Kwas Foliowy (witamina B9 / folacyna) – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych z których powstaje DNA, a więc reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Ma wpływ na poprawne działanie układu krwionośnego (działa krwiotwórczo, przeciwanemicznie) i nerwowego (wpływa na powstawanie neuroprzekaźników, takich jak dopamina, adrenalina i noradrenalina).
  • Witamina B12 – uczestniczy w licznych procesach metabolicznych, przebiegających w komórkach szybko dzielących się (komórki krwi, tkanka nerwowa, układ pokarmowy, skóra). Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu. Bierze udział w procesach podziału komórek, wytwarzaniu krwinek czerwonych oraz syntezie mieliny (składnika osłonek nerwowych). Ponadto uczestniczy w syntezie białek i kwasów nukleinowych, a także w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Poprawia sprawność umysłową i pomaga w zachowaniu zdrowia psychicznego.
  • Biotyna (witamina B7 / H) – wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego, jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, wspiera przemianę aminokwasów i cukrów, obniża poziom glukozy we krwi. Wspomaga także syntezę kwasów tłuszczowych, funkcjonowanie tarczycy i krzepnięcie krwi. Dzięki odpowiedniemu stężeniu biotyny włosy nie wypadają, nie siwieją przedwcześnie, a paznokcie są mocne i nie rozdwajają się.
  • Beta-karoten (prowitamina A) – jest antyoksydantem, działa ochronnie. Jako prowitamina przekształca się do witaminy A w miarę potrzeb organizmu. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Wspomaga zdrowie skóry i błon śluzowych, prawidłowe widzenie oraz funkcjonowanie układu odpornościowego.
Z

Sole mineralne

W miąższu aloesu odnajdziemy sole mineralne, między innymi:

  • wapń,
  • cynk,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas,
  • mangan.
Z

Polifenole

W aloesie zawarte są również polifenole, stanowiące szeroką grupę przeciwutleniaczy. Wykazują one intensywne działanie antyoksydacyjne, a więc zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób układu krwionośnego oraz nowotworów. Chronią także organizm przed pasożytami i grzybami, oraz stanowią naturalny barwnik (tkanek roślinnych).

Wykorzystanie aloesu

Aloes znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Oczyszcza organizm, podnosi odporność, reguluje przemianę materii, poprawia trawienie, przeciwdziała zaparciom, a stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie i procesy regeneracji skóry. W celach leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się głównie liście i miąższ, ale zastosowanie znajdują również nasiona, a nawet popiół z aloesu.

Substancje, które mogą mieć niepożądane działanie na ludzki organizm, znajdują się w skórce rośliny, gdyż obecne tam aloina i emodyna mają silne działanie przeczyszczające.

Przeczytaj również:


  • E. Cieślik, K. Turcza, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.), Postępy Fitoterapii 2/2015 (przejdź do artykułu – PDF)
  • Maffeis Giuseppe, Aloes. Właściwości i zastosowanie, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2015
  • Anita Kukułowicz, Izabela Steinka, Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety, 2010
  • Robert Rient, Wizje roślin – Aloes, Kwartalnik Przekrój, 06.2020 (przejdź do artykułu)
  • Fotografia artykułu: Pexels.

Pin It on Pinterest