Hibiskus (Ketmia szczawiowa) – użycie kosmetyczne

Jesień, Rośliny Jadalne, Rośliny Lecznicze, Zima

Hibiskus z herbatki?

Hibiskus jest przez nas często kojarzony z herbatkami owocowymi, z resztą nie dziwne, ponieważ jest ich głównym składnikiem, żeby wręcz nie powiedzieć wypełniaczem ;). Wiemy, że daje zabarwienie na piękny, karminowo czerwony kolor, dochodzący czasem do rubinowego, ale również ci z was, którzy lubią eksperymenty z naturalnymi barwnikami wiedzą, że np. jajka wielkanocne można zabarwić hibiskusem na kolor intensywnie czarny!

Dobroczynne właściwości

Kwiat hibiskusa zawiera w sobie niezwykle wartościowe substancje, między innymi bardzo duże ilości
witaminy C. Działa na pigmenty skóry, ma właściwości wybielające. Stosowana jest w metodach terapiach naprawczych naczyń włosowatych, czy przebarwieniach skóry,a także hamuje procesy starzenia poprzez redukcję wolnych rodników.

Kwiaty tej rośliny są także źródłem kwasów organicznych, takich jak:

  • kwas hibiskusowy,
  • kwas cytrynowy
  • kwas jabłkowy.

Obecne w wyciągu z hibiskusa polifenole hamują działanie enzymu elastazy, rozkładającej elastynę, która z kolei odpowiada za elastyczność skóry. Jego silne właściwości przeciw-utleniające nie tylko są korzystne dla skóry, ale także chronią emulsje i kremy przed powolnym utlenianiem – lepiej niż niektóre przeciwutleniacze syntetyczne. Ze względu na obecność hydroksykwasów, ekstrakty z kwiatów hibiskusa są składnikiem kosmetyków o działaniu złuszczającym naskórek.

Autor zdjęcia: Talha R z Pexels

Autor zdjęcia: Nitin Dhumal z Pexels

Właściwości kosmetyczne

Podsumowując więc właściwości kosmetyczne tego niezwykłego kwiatu należy pamiętać przede wszystkim o tym, że skład hibiskusa uelastycznia i nawilża skórę, jednocześnie spłycając zmarszczki. Wygładza, wyrównuje koloryt skóry i ujędrnia ją. Skutecznie zwalcza wolne rodniki, opóźniając tym samym proces starzenia się cery.

Pin It on Pinterest