Oleje kosmetyczne i ich możliwości

Ogólne, Rośliny kosmetyczne, Zima

Rodzaje olejów kosmetycznych.

W ostatnich latach obserwuję wzrost możliwości zakupu coraz to nowych i najróżniejszych olejów kosmetycznych z różnych zakątków świata, o różnych właściwościach. Jeżeli jesteście zainteresowani naturalną pielęgnacją i naturalnymi kosmetykami, warto znać przynajmniej podstawowe informacje na temat różnorakich olejów, zarówno tych używanych przez producentów drogeryjnych kosmetyków, manufakturzystów, jak i dla swojej własnej wiedzy i możliwości użytkowania. Kiedy posiądziecie tę podstawową wiedzę, łatwiej będzie wam wprowadzić naturalną pielęgnację do swojego codziennego życia, nawet nie będziecie musieli polegać na szczątkowych i trudno dostępnych informacjach z etykiety producenta, a będziecie mogli skorzystać z oleju solo do pielęgnacji twarzy, włosów, czy stworzenia własnej kompozycji choćby masła, czy olejku do ciała.

Zapewne jasną jest dla was informacja, że możecie uzyskać różne efekty za pomocą różnych rodzajów olejów – są oleje o właściwościach przeciwstarzeniowych, natłuszczających, wspomagające gojenie się
i poprawiające stan skóry, jej napięcie, nawilżenie…

 

Oleje mineralne

Są niestety często występujące w przemysłowych recepturach, zwane również olejami organicznymi, są one jednak pochodnymi procesu destylacji i rafinacji ropy naftowej. Używa się ich głównie z powodu ich niskiej ceny i wysokiej dostępności, a ponadto łatwo się je przetrzymuje, nie psują się łatwo.

Najczęściej używane oleje mineralne to parafina i wazelina. Większości z nas będzie się wydawało, że wazelina jest super, przecież wiele preparatów ziołowych aptecznych jest stworzonych właśnie na bazie wazeliny, moim subiektywnym jednak zdaniem to nie są najlepsze oleje pielęgnacyjne, które możemy wybrać, by rozpieszczać nasze ciało.

Te dwa wyżej wymienione surowce działają głównie na zasadzie OKLUZJI, czyli stworzenia na wierzchu skóry warstwy ochronnej, nieprzepuszczalnej, przez co zapobiegają utracie wody ze skóry. O tyle, o ile nie są to moje ulubione oleje, ze względu na ich pochodzenie, jednak znajdą się także ich plusy, poza ich ceną i dostępnością mają jeszcze jeden ogromny plus na swoim koncie, a mianowicie rzadko kiedy zdarza im się powodować reakcje alergiczne. Jednakże wazelina i parafina nie wchłaniają się w głąb skóry, w związku z czym nie posiadają właściwości prozdrowotnych takich jak oleje roślinne.

 

Oleje roślinne

Spotykamy je pod dwiema postaciami – Rafinowanymi i Nierafinowanymi. Oleje rafinowane zostały poddane rafinacji, czyli podgrzaniu, lub innym chemicznym procesom chemicznym i oczyszczeniu, dzięki czemu zwykle tracą na kolorze, smaku i właściwościach, lecz zyskują na swojej trwałości. Oleje nierafinowane to świeżo wytłoczone oleje, najlepiej na zimno. Pełne witamin, minerałów i innych substancji czynnych, do których zazwyczaj odwołujemy się opisując działanie naszych kosmetyków.

 

Oleje schnące

Są to oleje z wysoką zawartością trójglicerydów – estrów nienasyconych kwasów tłuszczowych,
Im więcej olej zawiera tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym szybciej wysycha ulatniając się
z powierzchni naszej skóry, a częściowo również wchłaniając się w nią. Wiązania w tej strukturze są bardzo nie trwałe, dlatego też oleje te najszybciej się psują pod wpływem temperatury, światła i kontaktu
z tlenem – jełczeją. Posiadają krótką datę ważności od 3 do 12 miesięcy. Takie oleje najbardziej są polecane do skóry z tendencją do przetłuszczania się i zatykania porów, czyli komedogenności. Przykładem olejów schnących są : olej z czarnuszki, olej z dyni, olej konopny, olej z ogórecznika lekarskiego, olej rokitnikowy, lniany.

 

Oleje nieschnące

Bardzo trwałe oleje zawierające nasycone kwasy tłuszczowe.
Często występują pod postacią maseł kosmetycznych, ich forma jest stabilna, mają długą datę przydatności, nie psują się łatwo. Oleje te są odpowiednie dla cery dojrzałej, suchej. Ich przykładami są oleje takie jak : olej z awokado, kokosowy, rycynowy, rzepakowy, palmowy.

 

Inne rodzaje olejów

Istnieją też oleje półschnące, czyli takie, które znajdują się pomiędzy właściwościami wyżej wymienionych dwóch. Świetnie działają na skórę dojrzałą, mieszaną
Przykłady: olej arganowy, morelowy, słonecznikowy.

 

Wchłanialność oleju przez skórę

Wyznacznikiem do korzystania z oleju powinna być prędkość i sposób wchłaniania. Jedne oleje będą wchłaniały się szybciej – będzie to dużą zaletą, jeśli chcesz użyć lekkiego kremu, czy samego oleju lub serum, rano pod makijaż, lub w innym momencie, kiedy chcesz, by Twoja twarz nie błyszczała się i szybko wyglądała na suchą i odżywioną. Inne oleje z kolei wchłaniają się bardzo długo, wtedy najlepiej aplikować je na noc, tak, by bogactwo ich składników miało czas na dostanie się do głębszych warstw skóry. Oleje wolniej wchłaniające się sprawdzą się także przy masażach twarzy, czy ciała, gdy zależy nam, by zużyć jak najmniejsze ilości oleju w stosunku do masowanej powierzchni ciała i czasu masażu.

 

Porady dotyczące stosowania

Pamiętajcie, by czyste oleje nakładać najlepiej na świeżo umytą, wilgotną twarz, by wchłaniały się lepiej
i zatrzymywały wodę w skórze, dla lepszego jej nawilżenia i poprawienia jej kondycji. Przed kupnem
i użyciem danego oleju zapoznajcie się dobrze z jego właściwościami i możliwościami. Oleje najlepiej trzymajcie w lodówce, lub chłodnym, ciemnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego. Jeśli nie chcesz używać oleju bezpośrednio po umyciu twarzy, nałóż na buzię odżywczy tonik, lub spryskaj ją ziołowym, czy kwiatowym hydrolatem, to połączenie także sprawi, że skóra będzie lepiej odżywiona, gdyż dzięki olejowi zachowasz więcej cennych składników roślinnych zawartych w hydrolacie (lub naparze ziołowym, czy occie) pod skórą.

Pin It on Pinterest