Jasnota purpurowa (Lamium purpureum) – informacje
Jasnota Purpurowa – Głucha pokrzywa
Nazywana głuchą pokrzywą lub pokrzywką – i faktycznie można jasnotę z pokrzywą pomylić, gdyż jej liście są dosyć podobne, jednakże na tym podobieństwa się kończą. Kwiaty jasnoty są zupełnie różne od kwiatostanu pokrzywy.
Jest to niska roślinka dorastająca do 20cm. Rośnie na polach, przydrożach, pod płotami. Jasnota purpurowa pokazuje się od połowy marca i kwitnie do końca kwietnia.
Wykorzystanie jasnoty
Zebraną jasnotę purpurową można wykorzystać. Robi się z niej między innymi:
- Nalewki – picie po kilka kropli w dolegliwościach miesiączkowych, lub migrenach, bólach reumatycznych
- Maceraty olejowe i glicerynowe – dodaj je do swojego kosmetyku
- Octy – możesz wypić łyżkę na pół szklanki wody przed obfitym posiłkiem , gdyż wspomoże trawienie białek.
- Jeść na surowo – zarówno kwiaty do sałatek, czy ozdabiania wiosennych potraw, jak i liście można wykorzystać i zrobić potrawkę, jak szpinak. Nie każdemu jednak odpowiada jej smak i zapach, gdyż faktycznie jes dość specyficzne.
Jasnota purpurowa może być wykorzystywana przez nas dla poprawienia trawienia, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych oraz stymuluje pracę wątroby jednocześnie wspomagając ją i chroniąc jej miąższ. Poza tym jasnota zmniejsza napięcie mięśni szkieletowych i obniża ciśnienie krwi, wobec czego będzie doskonałym środkiem na bóle menstruacyjne, a także bóle głowy i migreny.
Zbiór i przygotowanie
W przypadku jasnoty purpurowej najlepiej zbierać całe, kwitnące ziele w bezdeszczowe dni.
Przygotowanie: suszymy surowiec równomiernie rozłożony na materiale, lub gazecie w przewiewnym, cienistym miejscu.